Hétfő
2025.01.13
04:56
Belépés
Mini-chat
A nap képe
Holdfázis
Zene

Vad és Vadászat

[ Új üzenetek · Résztvevők · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Disznók és disznóságok
LaciDátum: Péntek, 2013.03.29, 16:38 | Üzenet # 31
Hivatásos vadász
Csoport: Felhasználók
Üzenetek: 213
Hírnév: 0
Állapot: Offline
Nagyon remélem, hogy hétvégén ki tudok már ülni!

Hozzáadva (2013.03.29, 15:38)
---------------------------------------------
Esik. Ma sem jutok ki.

Csabi96Dátum: Hétfő, 2013.04.01, 01:47 | Üzenet # 32
Erdőjáró
Üzenetek: 7
Mi területrészünk egy elég magasan fekvő nagy legelő, van 3 szórónk ott, ilyen szar időben lehetetlen feljutni oda...Este próbálkozunk 5 nap után újra, remélhetőleg kijönnek turkálni erre a felázott talajra.

LaciDátum: Hétfő, 2013.04.08, 18:45 | Üzenet # 33
Hivatásos vadász
Tegnap a sár ellenére mégis úgy gondoltam, kimegyek. Telefon a vadásztársaknak, a vadászmesternek, ki mit gondol, hova és merre. Délután kettőre beszéltük meg a találkozót a vadászháznál, merthogy az éjféli májazás utáni mosatlanok miatt rendbe kellene tenni a konyhát is. Pakolgatás közben kidolgoztuk a stratégiát. Össze is gyűltünk tízen a társaságából, elosztottuk a les- és ülőhelyeket, majd kocsiba ültünk és irány a terület. Két autóval tudtunk indulni. Mondanom sem kell, az utakon a dagonya hatalmas. Olyan rejtett mélyedések kerülnek elő a pocsolyák alól, ami a 285-ös gumiknak is feladja a leckét. Kiérve a területre még egy utolsó megbeszélés, lőirányok, stb., majd elindultunk, ki-ki a maga lese felé. A szél erőteljes északi, igen kellemetlenül fújt az arcomba, a kalapom kötött maszkos sapkára cserélem. Előhadonászok még egy plédet is a zsák aljáról, mert a puhafadeszka ülőke keménynek és hidegnek bizonyult. Az én leshelyem egy csatornapartra jutott, mely vagy 5 méter széles, 3 méter mély, félig tele vízzel. Felkászálódás után 20 perccel a csatorna túloldalán lévő kökényesből egy vadalmafa felől, röfögős disznóhangok hallatszanak, mint mikor a koca hívja apró malacait vacsorára. Ezek a hangok 15-20 percenként ismétlődnek. Na, gondoltam, ez nem a disznólövésre alkalmas hely, egy malacos koca vacka mellett, mert ez nekem sehogyansem fér bele. Üldögéltem tovább, már néha csak a les deszkái között nézelődtem a szél erőssége miatt. Ekkor rezeg a telefonom, a szomszéd lesen ülő cimbora szól át, hogy figyeljek, mert két süldő kocog felém. Puska fel, kibiztosít, és kézben tartott fegyverrel várom a megjelenésüket. Kb. 5 perc elteltével nagyjából 80 méterre, a kökényesből kivágtat egy kis kan és rohanva a mellette lévő nyiladékon vissza. Ebből sem lesz malaclövés - gondoltam - mert ez így túl kevés idő, hogy a keresztet rátegyem. De ugyanabban a másodpercben egy másik is jött kifele a nyiladékon, de mint a gyorsasági motorversenyző, igen-igen bedőlve usgyí be az első után. Ekkor már a szálkereszt a nyiladékon. Ezt ismételd meg még egyszer! - gondoltam magamba. Ebben a pillanatban kijött az első versenyző. A gyorsítót már előtte behúztam, így a fej megjelenése után rögtön ment a lövés. Éles visítás, és 3 mp múlva csönd. Fegyver le, kereső föl, próbálom a gazban felfedezni merre is lehet. Semmit nem látok, közben rezeg a telefon, a szomszéd les felől érdeklődnek, mi is történt. Pár szóban ecsetelem a dolgot, majd újra erőteljesen a nyiladékra tartok, hátha a másik is előszalad, de azt már nem adta nekem Diana. Ekkor a tőlem balra eső lestől is lövés hallik. Beállt a sötétség. Leszállunk a lesről, fejlámpa fel, visszagyalogolok az átereszhez, hogy át tudjak menni a csatorna túloldalára. A mellettem lévő lesekről érkeznek a cimborák. Indulunk a kökényesbe a csuhásért. Meg is találjuk  a kökény előtt egy enyhe hajlatban, ami miatt a lesről nem is láthattam, a rálövés helyétől 2-3 méterre. Vonszológurtnit keresek, ráfűzzük az orrára, és húzzuk kifelé a kökényes végéhez. Egy nagy árkon kell még áthúzni, amiben szerencsére nincs víz, de hárman is alig bírjuk a zsenge saccolás alapján is 70-80 kg-os urat. Kan, agyarméret: elenyésző. A kocsi hátuljáig felemelni sem volt kevés. Közben olyan sárosak lettünk, mintha mi is dagonyáztunk volna. A nagy lyukasztó, a 8x57-es Mauser, Sako HH 13g tudta a dolgát. Zsigerelésnél derül ki, hogy a mag még benne van. Bal lapocka fölött be, gerincet törve a jobb nyak bőre alatt állt meg. Becihelődtünk az autókba, irány a másik vadásztárs malacának keresésére, mert az még nem volt meg. A rálövés helyétől kerestük a vérnyomokat. Kb. 1 km után, olyan sűrű kökényeshez értünk, amin már képtelenség volt áthatolni, ezért a reggeli kutyás keresés mellett döntöttünk. Újra kocsira szállás és irány a vadászház. A nyúzás ideje alatt már pucoltuk a hagymát, vágtuk a szalonnát és ismét sült a máj. Mire készen lett, a disznón sem volt kabát. Megterítettünk és leültünk enni. Éjfél elmúlt, irány haza.
Ilyen vadászélményeket kívánok mindenkinek.

BigBuckHunterDátum: Hétfő, 2013.04.08, 19:19 | Üzenet # 34
Hivatásos vadász
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 478
Gratulálok a disznódhoz és köszi a történetet!  up Kép készült esetleg?

LaciDátum: Hétfő, 2013.04.08, 20:14 | Üzenet # 35
Hivatásos vadász
Sajnos arra már nem volt energia:(

LaciDátum: Kedd, 2013.04.09, 16:08 | Üzenet # 36
Hivatásos vadász
Köszönöm szépen! smile

BigBuckHunterDátum: Szerda, 2013.04.24, 19:39 | Üzenet # 37
Hivatásos vadász
Príma disznó, szép vadászat lehetett. Gratulálok! smile

szaszaDátum: Csütörtök, 2013.04.25, 16:41 | Üzenet # 38
Hivatásos vadász
Üzenetek: 155
Gratulálok Tibor szép teríték.

szaszaDátum: Szombat, 2013.05.04, 13:41 | Üzenet # 39
Hivatásos vadász
Sziasztok. Tegnap este kiültem leskelődni de semmi mozgás. Igaz láttam 3 db Őzet de a disznók nem jöttek. Ma este újból megpróbálom, de most lehet hogy kukorica vetés mellé ülök hátha az eső után jobb lesz a mozgás. Voltatok kin disznóra? Üdv:szasza

szaszaDátum: Szombat, 2013.05.04, 14:13 | Üzenet # 40
Hivatásos vadász
Szia: Kalappal az estére.

ViktorDátum: Csütörtök, 2013.06.27, 16:38 | Üzenet # 41
Hivatásos vadász
Üzenetek: 180
Senkinél semmi élmény??  sad

BigBuckHunterDátum: Péntek, 2013.06.28, 12:42 | Üzenet # 42
Hivatásos vadász
Engem mostanában nagyon elkerülnek...   cry

szaszaDátum: Vasárnap, 2013.06.30, 16:17 | Üzenet # 43
Hivatásos vadász
Szia: Tibor! Gratula a nagyapádnak. Én is várom márt az aratást, de félek ahogy nő a kukorica lassan oda vetik be magukat. És felénk elég nagy táblák vannak, na oda kell az égi nagy szerencse hogy elkapja őket az ember.

BigBuckHunterDátum: Szombat, 2013.07.06, 15:04 | Üzenet # 44
Hivatásos vadász
Puska avatás

Kedden történt eset, de csak most jutott időm leírni.

"Ma nagyon f@sza helyre megyünk." - mondta vadásztatóm, Ferenc, miután végeztünk a délelőtti melóval. Egy vadföldre esett a választás, mely zabbal volt elvetve és állítólag látogatták is a sertések rendesen. Múltkor egy vendéggel ült kint, akkor jöttek is a kocák, süldők, de mivel az osztrák kant szeretett volna lőni ezért a fegyver csöndeben maradt. Nyolc óra körül lehetett amikor elfoglaltuk leshelyünket. A szelünk jó volt, így kezdetét vette a feszült várakozás. A nap már alacsonyról kémlelte a tájat, amikor egy őzsuta jelent meg a domboldalban. Egy ideig csak ácsorgott az erdő szélén, majd lassan kisétált a vadföldre. Gida nem volt vele. Ezt követően hosszú ideig szinte semmi mozgás nem volt. Jócskán szürkült már, amikor valami titokzatos motoszkálás hallatszott a mögöttünk lévő kukoricából. Néhány ugrás, dobogás, pattogtak a kukoricaszárak és egy őzbak bújt ki a les alatt a gazosból. Egy kicsit méltatlankodott alattunk, majd amilyen gyorsan jött úgy el is tűnt az erdőben. Ismét méla csend borult a környékre. Vadásztatóm meg is jegyezte, hogy ilyen csendben még nemigen ült ezen a helyen. 11 óra körül járhatott, amikor hirtelen erős roppanásra lettem figyelmes. Az erdőből jött a hang. Valami közeledett, és közben néha ropogtatott valamit. Pont mint amikor a disznó csigát vagy csontot rág. Kihegyezett fülekkel figyeltünk, de jó 10 percig megint nem hallottunk semmit. Ezután ismét nesz hallatszott, de ez már a zabból. Csámcsogás. Kereső fel, kint van egy disznó. A les lassan nekiállt remegni. Süldő. Nem jól áll, félék néz. De talán most, elindul. Lassan veszem fel a puskát. Remegek mint egy nyárfa levél. Felkapcsolom a lámpát. Nekünk háttal van. Lekapcsolom. Kereső fel, disznó sehol. Belépett egy gazfoltba. Majd valami ismét megjelenik. Világítok. Világos folt a céltávcsőben. Azannya! Nehogy őzet lőjünk! Kereső fel, ez is disznó, egy világosabb süldő. Elindulnak az erdő felé. Lekapcsolom a lámpát. A sötétebb süldő ismét bejön a zabba. Keresztbe áll. Talán most jó lesz. Nagy levegő. Fegyverlámpa fénye hasít bele az éjszakába, a disznó egy pillanatra megáll, szeme megcsillan, szálkereszt a lapockán, DUUUURRRRR.... Életemben először most halottam ki a saját lövésem becsapódást. Nagyot buffant. Kavarodás a vadföldön, majd csend lett. Ránéztem vadásztatómra. "Ugye volt becsapódás?" "Volt."- jött a válsz. Az elkövetkező negyed óra sokkal többen tűnt, melynek minden percében ott lapult a bizonytalanság. Lassan lemásztunk a lesről, hogy megnézzük a rálövés helyét. Nem volt nehéz megtalálni, mivel pont két keréknyom között állt a disznó. A lámpa fényében nem látszott semmi. A zabot körbe jártunk, nem feküdt benne a disznó. Ezután az erdő szélét néztük végig, hátha van valahol a beváltásnál vérnyom. Nem volt. Elhibáztam volna? A földbe csapódott volna be a lövedék? De ilyen hanggal? Sajnos lehet, mondta vadásztatóm. Nagyon elkeseredett voltam akkor hirtelen, de abban egyeztünk meg hogy reggel kijövünk és megnézzünk vérebbel. Szörnyű estém volt, mindvégig azon agyaltam hogy mit ronthattam el. Reggel csörgött a telefon, hogy készüljek össze mert mindjárt itt van értem. A vadásztat színhelyére kiérve a kutyát a rálövés helyére vezettük, ahol rögtön el is indult a csapán. Alig mehetett néhány métert, amikor hirtelen megállt. Vér volt a leveleken. Odaérve egy májdarabot fedeztem fel az egyik zabszáron. Na itt nyugodtam meg először egy kicsit. Innentől végig, egész jó vérzéssel követhető volt a nyom. Talán a meleg miatt, de a kutya kétszer is letért a csapáról, ám harmadszorra ráakadt és többet nem tévesztette el. Tett egy kis félkört a vadföldön majd bement az erdőbe, ahol 10-20 méterre ott feküdt a disznóm. Istenem de nagy kő esett le a szívemről amikor meghallottam a bűvös szót, hogy "megvan". Boldogan mentem oda zsákmányomhoz, mely szerencsére hűvös helyen töltötte a reggelt így szerintünk a húsnak sem lett jelentősebb baja. De ezt majd a szakértők úgy is megmondják. A lényeg hogy terítékre hoztam az első vadamat az új puskámmal. smile

Faj: Vaddisznó (kansüldő)
Fegyver: IZS 18 MH .308 Win
Lőszer: Sako Super Hammerhead 11.7 g
Lőtáv: 90 méter
Menekülési távolság: 100-120 méter
Egyéb: A lövés kissé lent érte, a májat erősen roncsolta.

LaciDátum: Szombat, 2013.07.06, 19:49 | Üzenet # 45
Hivatásos vadász
Gratulálok az iráshoz de az élmény na az nem semmi!:)))))))

Keresés: