|
Vad és Vadászat
Vadászat íjjal
| |
BigBuckHunter | Dátum: Kedd, 2011.05.03, 23:04 | Üzenet # 1 |
Hivatásos vadász
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 478
Állapot: Offline
| Én személyszerint szeretem és tisztelem a vadászíjászokat, mert szép dolog ahogy vadásznak, ezért is gondoltam, hogy megérdemelnek Ők is egy topikot.
|
|
| |
levihunter | Dátum: Csütörtök, 2012.02.09, 18:47 | Üzenet # 2 |
Vadász
Csoport: Felhasználók
Üzenetek: 40
| Szia Márk! Nem tudom mennyire ismered a csigás íjakat de segítség kéne a vásárlásban.Elhatároztam magam hogy összegyűjtök egy csigás íjra amivel majd a Vadászíjász vizsgát is le tudom tenni.Bear Showdown vagy a Lights out íjat néztem ki ne tudom ezek mennyire lennének alkalmas vadászatra.Ja és még egy kérdés te milyen ruhában járod az erdőt?Egy egyszerű zöld vagy 3d mintázattal esetleg levelekkel ellátott ruhában?
|
|
| |
BigBuckHunter | Dátum: Csütörtök, 2012.02.09, 19:58 | Üzenet # 3 |
Hivatásos vadász
| Szia Levi, jó helyen jársz! Első körben leszögezném, hogy bármilyen fajta íj (legyen az visszacsapó, hagyományos, vagy korszerű csigás íj) megfelel a vadászat céljának, amely minimum 50 font húzóerővel rendelkezik. Én a csigás íjat ajánlanám a kezdő íjászok számára, mert ez adja a lehető legpontosabb lövés lehetőségét a különféle irányzékok segítségével. Másrészt amikor a csigák forogni kezdenek, az íj teljesítménye a néveleges 50-70%-a, vagyis az íjász tovább tudja kifeszített állapotban tartani, mint a hagyományos íjat, ezért a célzásra hosszabb ideje marad. Ma az esetek 80%-ban a csigás íjakat használják a vadászatra. Ebben a kategóriában rendkívül nagy választék tárul az íjász vadászok elé, hogy csak néhány nagy cég nevét említsem meg Bear, Hoyt, Mathews, PSE, High Country és még sorolhatnám. Az általad említett két íj is tökéletesen megfelel a vadászatra, ez inkább egyénre szabott, kinek mi tetszik jobban, illetve az íj mérete összhangban legyen a vadász testi adottságaival. A húzáshossz is lényeges, de ezt ha íjász szaküzletbe vásárlod a terméket, már ott beállítják. Az én nagy kedvencem a High Country Speed Pro-ja, azon belül is a 2011-es típusa, ez egy nagyon gyors íj, de mint említettem, ez már inkább ízlések és pofonok kérdése... Egy kép róla:
Az másik ami nagyon megtetszett a PSE X-Force SS
Azt viszont tudni kell, hogy bizony, az íjászat is hasonlóan drága a puskás vadászathoz, mert nem csak az íjat, hanem a hozzá tartozó, szinte elhagyhatatlan tartozékokat is meg kell vásárolnunk, ez alatt értem a vesszőket, hegyeket, kifutó, elsütő, egyéb kelléket, és nem utolsó sorban a ruházatot is. Mert bizony az vadászíjászat, a vadászat egyik szerintem legnehezebb és a vadász számára legnagyobb kihívást jelentő formája. Legfontosabb feltétele, hogy a vadat kellő távolságra be kell lopnunk, mert bizony a vesszőt nem engedhetjük útjára, ha célpontunk messzebb van mint 30-35 méter. És ez a szép ebbe! Talán itt kerül a vad és a vadász a lehető legszorosabb kapocslatba, szemtől szembe egymással, és itt adjuk meg a legnagyobb esélyt neki, mert ilyen távolságra már érzékszervei mint egy áttörhetetlen pajzsot képezve védik, és jön ki legjobban vadászunk türelme, cserkelő tudománya. Viszont ha az említett távolságra sikerült belopni kiszemelt vadunkat, akkor a lövés egy tapasztalt íjász számára hasonló eredményességet kínál, mint egy lőfegyverrel vadászó társunk számára, sőt a vessző ölőereje semmivel sem rosszabb, mit egy lövedéknek. ( jó találat esetén vad 15-50 méteren belül kivérzik) A vad sikeres belopásában viszont fontos szerepe van a vadász öltözékének, a nem susogó, kellő rejtőzködést biztosító ruha, de ebben is számos gyártó áll a vadászok rendelkezésére a legkülönfélébb termékekkel.
Összegezve: A vadászíjászat, a vadászat egyik legnagyobb kihívását jelentő formája, ami nyilván kevesebb eredményt kínál, mint ha puskával vadásznánk. DE! Mindemellett ajánlom minden olyan társamnak, aki elég elhivatottságot érez magában, hogy elsajátítsa ezt az embertpróbáló tevékenységet.
Levi, egy kalappal! Kérdéseidet továbbra is szívesen fogadjuk!
|
|
| |
levihunter | Dátum: Csütörtök, 2012.02.09, 21:02 | Üzenet # 4 |
Vadász
| Nagyon köszi a segítséget.A Bear Showdown íjra azért gondoltam mert viszonylag elérhető áron megkapható.Az íjak amiket te ajánlottál nagyon tetszenek egy dolog ami megakadályozna abban hogy megvegyem az ára.Míg a Bear Showdown íj 80 ezer forint között mozog addig a másik két íj bőven 100 000 felett van.A vadászíjászat is elég drága mulatság de úgy gondolom megéri összekaparni a pénzt és egy komolyabb felszereléssel neki indulni az erdőnek.Ez a vadászati forma lehet kevesebb eredményt kínál,a vadász többször megy haza töret nélkül mint törettel de mindenképpen megéri vadászíjásznak lenni.Az élmény,az izgalom mindig nagy.Azért 20 méterre a vadtól lenni(de legyen inkább 10 méter) elég izgalmas és elég nagy kihívás a vadásznak.Meghatározó élmény volt számomra mikor 8 méterre találkoztam egy szarvas bikával.Azt hiszem ezután kezdtem egyedül is járni az erdőt és ezután tetszett meg a vadak közelsége.Ezek a pillanatok azok amik mindig kihajtanak az erdőbe.Még egyszer köszönöm a segítséget. Hozzáadva (2012.02.09, 20:02) --------------------------------------------- Még egy kérdés Márk.Te milyen ruhában járod az erdőt?Egyszerű zöld vagy 3d-s álcaruha vagy 3d mintázatú ruha?
|
|
| |
BigBuckHunter | Dátum: Csütörtök, 2012.02.09, 21:45 | Üzenet # 5 |
Hivatásos vadász
| Ne viccelj, természetes. Hát igen, azok az íjak amiket én mondtam, elég borsos áron vannak, de Showdown is teljesen megfelel a vadászatra. Viszont arra számítsál, hogy az íj árán kívül szinte még egy szer ki kell fizetned egy hasonló árat, amikor megveszed az íjhoz tartozó felszerelést: vadász- és terephegyeket, vesszőket, kifutót, irányzékot, elsütőt (mivel a csigás íjak esetében a kézi oldás nem lehetséges), esetleg stabilizátort, tárat, és ha még futja rá akkor vesszőfogót, hogy legyen mire gyakorolnod, célba lőnöd. Illetve még a ruházatodhoz is ajánlatos venni kiegészítő kellékeket, mint pl. az íjászmaszk. Tudom, most ez így hirtelen soknak hangzik, de sajnos az íjászatot se lehet fél lábbal csinálni, és amiket írtam az részben az alap felszerelés tárgyát képezi. A vadászhegyről annyit, hogy ez is inkább a vadász személyre szabott választása, a mai gyártmányok mindegyike megfelel a vad etikus terítékre hozatalára, bár én inkább a nyíló pengés hegyeket ajánlom, mert ezek ballisztikája hasonlít a legjobban a gyakorló hegyéhez. Sokszor megesik hogy az első lövés a vadászheggyel teljesen máshova megy, mint a gyakorlóval, ennek oka hogy a vesszők különböző hegyekkel kilőve máshogy viselkednek a levegőbe. Én a Rage nyílópengés vadászhegyet ajánlom, ez nagy vágási felületet ad, illet a gyártó szerint teljesen ugyan oda hord, mint a gyakorló, terephegy.
Két pengés változata:
Igény esetén tudok felrakni képen a célballisztikába hatásáról.
|
|
| |
BigBuckHunter | Dátum: Csütörtök, 2012.02.09, 21:55 | Üzenet # 6 |
Hivatásos vadász
| Szia, én az egyszínű zöldet kedvelem jobban, ez is nagyon jó rejtőzködést biztosít a vad szeme elől, de a vadászíjászok körében egyre jobban elterjedt a különböző 3D-s levelekkel kiegészített álcaruhák használta, bár ezek inkább a lesvadászat esetében szolgálnak kiváló álcaként, cserkelésre kevésbé alkalmasak, mert nehéz bennük közlekedni. De ezekből is van sok típus, külön cserkelésre kialakított is. Illetve, aki megteheti vásárolhat az évszakok tükrében elkészített ruhákat, ezek is jó eredménnyel használhatók.
|
|
| |
levihunter | Dátum: Péntek, 2012.02.10, 08:36 | Üzenet # 7 |
Vadász
| Én 3D álcaruhát használom.Ez egy pochó amit a ruhára kell ráhúzni.Jó álcázást nyújt,első alkalommal mikor kipróbáltam egy ökörszem szállt rám :D.Ebben elég könnyű mozogni,inkább az alatta lévő téli ruhám(ami 3D mintázatú de nincsenek rajta levelek) ami egy kicsit suhog ezért sokkal óvatosabban kell benne mozogni.De a ponchó nagyon jó (ha kell küldök a ruházatomról képet) sokkal jobban megbontja az emberi alakot.Mivel ez nem kétrészes ezért a vad az ember kezét és lábait sem láthatja,egészen a bokáig ér.Ha egyszer nagyon közel akarsz kerülni az erdő lakóihoz inkább a ponchót ajánlom mert néha nem is az álcázás miatt buktam le hanem hogy a vad felismerte az alakomat.Ezek mellett még használok egy Deer Hunter Scandinavia álcamaszkot és egy hasonló mintázatú kesztyűt mint a ruhám.Ja és a ponchót bármely évszakban használhatod,esetleg télen,hóban lehet hátrány.A ruházatom részletekben vettem meg mert nagyon drága lett volna egyszerre és még tavaszra nincs is nadrágom.Bár ezt már viszonylag olcsón be lehet szerezni.Ha tudsz a célballisztika topicba képet felrakni a hegy hatásáról,azt megköszönném.
|
|
| |
BigBuckHunter | Dátum: Péntek, 2012.02.10, 15:19 | Üzenet # 8 |
Hivatásos vadász
| Szia, amit mondtál, az tényleg jó! Ha bár sokszor még ha tökéletes is a mimikri, elugrik a vad, ha nem vagyunk elég óvatosak, bemozdulunk. Az íjászoknál az íj kihúzása a legkritikusabb pillanat, ehhez is sok gyakorlat kell, míg az íjász kitapasztalja, hogy mikor és miként feszítse meg úgy íját, hogy az a lehető legkevesebb mozgással járjon. Gyakori hiba lehet, hogy ha túl korán húzzuk ki az íjat, és a vad még rossz pozícióba áll a lövéshez. Habár a mai korszerű íjakkal akár 2-3 percig is tudunk folyamatosan célra tartani, az ember keze ilyenkor elfárad, nagyobb eséllyel véti el a lövést.
|
|
| |
levihunter | Dátum: Péntek, 2012.02.10, 15:28 | Üzenet # 9 |
Vadász
| Igen a mai íjaknál már tovább tarthat a célra a vadász viszont figyelni kell hogy folyamatosan feszítse az íjat.Nehogy vissza engedje és a csigák átbillenjenek mert akkor elkezd ám dolgozni a teljes fonterő és összerántja a vadász karját.
|
|
| |
BigBuckHunter | Dátum: Péntek, 2012.02.10, 15:50 | Üzenet # 10 |
Hivatásos vadász
| Hát az íjak halála az üres elsütésben rejlik. Ez főként akkor fordulhat elő, ha a lövés pillanatában a vessző meghibásodik, és az íj nem tudja leadni a tárolt energiát. Ebben az estben az íj szabályosan szétrázza magát Ilyenkor meg aztán van
|
|
| |
levihunter | Dátum: Péntek, 2012.02.10, 17:44 | Üzenet # 11 |
Vadász
| Igen történt már velem is ilyen.Egyébként egy vad szerinted milyen közelre cserkelhető?Szerintem 10-15 méter mert ezen belül már minden apró zajra felfigyel és a legkisebb mozgást is észreveheti.Melyik volt a legközelebbi élményed egy vaddal(bár ezt lehet nem ide kéne)?
|
|
| |
BigBuckHunter | Dátum: Péntek, 2012.02.10, 19:17 | Üzenet # 12 |
Hivatásos vadász
| Szia, hát amit kérdezel, az nagyon változó és elég fajfüggő. A csülkös vadjaink közül a gímnek, a dámnak, és a muflonnak kiváló az ember alak felismerő képessége, míg az őznek és a vaddisznónak kevésbé. Ők sokszor a mozdulatlanul álló személyt is kiszúrják nagyobb távolságokról is. Tökéletes szélles akár szinte a szó szoros értelmében a puska cső végéről lehet lőni a disznót, a jó takarást kihasználva elég közel lehet kerülni a vadhoz. Búzatáblákon, szórókon néha 3-5 méterről adja le a vadász a lövést. Történt már velem hogy a gyanútlanul turkáló süldőhöz alig 4 méterre loptam be magam, de futott már nekem malac a szórón, illet voltam bikától is néhány méterre, amikor egy nádas szélén jó széllel sikerült becserkelnem két spíszert.
|
|
| |
BigBuckHunter | Dátum: Péntek, 2012.02.10, 21:16 | Üzenet # 13 |
Hivatásos vadász
| Egy kis inspiráció Amcsi vadász videóhoz képest 1. osztályú, a lövés is szép, igényesen megszerkesztett vidi.
|
|
| |
levihunter | Dátum: Péntek, 2012.02.10, 21:59 | Üzenet # 14 |
Vadász
| Biztos jó lehetett a két bikától méterekre lenni.Egyébként ez a videó tényleg nagyon jó.Ha tudsz még hasonlót felrakni szívesen megnézem:D
|
|
| |
BigBuckHunter | Dátum: Péntek, 2012.02.10, 22:24 | Üzenet # 15 |
Hivatásos vadász
| Hát igen az egy érdekes élmény volt. Ott álltak tőlem három méterre bent a nádban, én meg lenn hasaltam a gazosban a rét szélén. A viszonylag erősnek mondató szél egyenesen a bikák felől fújt, így tudtam hogy nem szereztek tudomást jelenlétemről. Aztán kiléptek a legelőre és majszolni kezdték a zsenge hajtásokat, már, már szinte a tenyeremből. Az egyiknek valami gyanús lett, valószínű megérezhették nyomom vonalán a szagomat, majd nagy robajjal tűntek el a biztonságot adó nádasban.
|
|
| |
|